Rättspsykiatriska regionkliniken

Vadstena

Start > Vårdbyggnadspriset > Nominerade 2023 > Rättspsykiatriska regionkliniken

nominering

Rättspsykiatriska regionkliniken

Den nominerade är en hybrid mellan boende, vård och fängelse. Att skapa ett boende för någon som avtjänar sitt straff och samtidigt är i stort behov av psykiatrisk vård är en stor utmaning. Känslan av frihet är ömtålig och omsorgen om den har resulterat i en strävan att tona ner anläggningens fysiska begränsningar.  

Byggnadens stränga och enkla yttre är ett säkert tillägg till den klosterhistoriskt präglade byggnaden. Exteriören är väl balanserad med ett fåtal olika material liksom ovanligt väl, hantverksmässigt utförda detaljer. Teglet slår an en ton som håller ihop delarna. Formen, takvinklarna, de nedbrutna gavlarna och relationen mellan huskropparna tillsammans med volymerna är samstämmiga och gör att helheten upplevs mindre och nättare i skalan. De knyter väl an till platsen – den klosterlika strukturen med förbindelsegångar utgör avgränsningar mot omgivningen och skapar naturliga innergårdar. Fönstersättningen är gjord utifrån valet att vara exponerad eller inte. Flödena mellan de egna rummen och kompletterande ytor för träning, musik, måleri, snickarverkstad, med mera, är mycket genomtänkta. Allt med beaktande av säkerhet utan att värdigheten gått förlorad.  

Regionkliniken i Vadstena är ett utmärkt exempel på hur det alltmer ökade behovet av rättspsykiatriska platser kan gestaltas. Med dess erfarenhetsåterföring och utvärdering i ett nära samarbete med verksamheten är den en förebild att lära av.

Färdigställt: 2023

Storlek (m2 BTA): 24 000

Innehåll: Lokaler för rättspsykiatrisk vård

Beställare: Region Östergötland

Arkitekt: Carlstedt Arkitekter / Dolk landskap

Entreprenör: Tätt hus, NCC / Stomkomplettering, Åhlin & Ekeroth.

Fotograf: Anders Fredriksén

Fotograf: Anders Fredriksén

Nyhetsbrev

Steg 1 av 3

Copyright © 2024 – Forum Vårdbyggnad | Om webbplatsenIntegritetspolicyKakor | Skapad med av Din Position