Drottning Silvias Barnsjukhus

Göteborg

nominering

Drottning Silvias Barnsjukhus

Den nominerade är ett sjukhus i sjukhuset, en på samma gång tydlig, klar och glad byggnad. En spirituellt utformad glasgång är en självklar länk mellan det befintliga barnsjukhuset och det nya. Inget har sparats på eller lämnats åt slumpen i denna samlade, konsekvent och skickligt genomförda arkitektur. Exteriören är stringent uppdelad i lager som symboliserar byggnadens olika innehåll och verksamheter. De kulörta banden i fasaden ger ett lekfullt intryck, som förs vidare och förstärks i interiören.  

Möbler, fast inredning, konst och väggar ger barnsjukhuset liv med hjälp av ljusboxar samt nischer. Ljusgården är ett rum för vila och kontemplation och är dessutom klimatsmart. Den har termiska egenskaper så att byggnaden får minskad värmeförbrukning. De offentliga rummen ger ett ombonat intryck, med väl avvägd geometri och form och en skala som fungerar. Materialmöten och detaljer är sparsamt utförda – specialkulör på golvmattor landar säkert och ger ton till övrig färgsättning. Överallt är barn-, närstående- och personalperspektivet väl omhändertaget.  

Drottning Silvias barnsjukhus är ett högteknologiskt, familjevänligt palazzo som kan visa vägen för nya barnsjukhus internationellt.

Färdigställt: 2020, första patient 2021

Storlek (m2 BTA): 33 000

Innehåll: Operation, IVA, Vårdavdelningar, Fysioterapi med rehabbassäng och gymnastiksal, Arbetsterapi, Lekterapi med bibliotek, Skola, Sterilcentral för hela sjukhuset, Helikopterplatta

Beställare: Västfastigheter

Arkitekt: White

Entreprenör: NCC

Fotograf: White

Fotograf: James Silverman

Nyhetsbrev

Steg 1 av 3

Copyright © 2024 – Forum Vårdbyggnad | Om webbplatsenIntegritetspolicyKakor | Skapad med av Din Position