Vårdcentrum

Finspång

nominering

Vårdcentrum Finspång
** Vinnare Rum för vård **

Den nominerade är en stor enhet ”mitt i byn” och ett utmärkt exempel för övriga landet i fråga om framtida vård. Samarbetsinitiativet mellan region och kommun har lett fram till Nära vård som den behövs och så som vi vill ha den.  

En tydlig entré leder in till en mycket genomtänkt vårdbyggnad. Varje enhet har sin särskildhet och passar väl in, vare sig det är kvälls- och helgmottagning, laboratorium eller apotek. Patienten tas om hand sömlöst i alla vårdövergångar, från det lilla barnet till den äldre invånaren, vid behov genom direktinläggning för att undvika besök på akutsjukhus. Materialvalen flirtar med bruksmiljön och är väl genomarbetade i undertakens metallgaller, fönsternischer och -bräder. Historiska perspektiv i form av foton stimulerar minnet och uppmuntrar till samtal. Fönster ner till golv är välgörande och ger känslan av att huset inifrån talar med staden utanför. Interiören upplevs närapå sakral. Den är väl genomarbetad, hållbar i betydelsen tidlös samt öppen, integrerad och robust i sin enkelhet, med välfungerande flöden. Vårdcentrumet har ett fint avskeds- och visningsrum med en barnhörna. Både ut- och insida har stor upprepningseffekt – med bland annat långa korridorer – där förtjänsten är rationalitet och flexibilitet. I grunden finns en genomtänkt struktur som går att anpassa till att förändra planlösningen.  

I Finspångs vårdcentrum finns innovation – men framför allt samverkan över gränser. Vårdens övergångar – allt i ett hus!

Färdigställt: Dec 2020

Storlek (m2 BTA): 17 000

Innehåll: Vårdcentrum innehåller vårdcentral, jourcentral, motagningshotell, 15 st specialistmotagningar, närsjukvårdens vårdavdelning, rehabmedicinsk vårdavdelning, kommunens boendeenhet och lokaler för hemsjukvården.

Beställare: Region Östergötland

Arkitekt: Arkitema

Entreprenör: NCC

Fotograf: Jansin & Hammarling

Fotograf: Jansin & Hammarling

Nyhetsbrev

Steg 1 av 3

Copyright © 2024 – Forum Vårdbyggnad | Om webbplatsenIntegritetspolicyKakor | Skapad med av Din Position